maanantai 16. joulukuuta 2013

Ilman lisättyä sokeria

 
 
Silläkin uhalla, että saan hiukan niuhon maineen... ;) Meillä juhlittiin siis 1-vuotissynttäreitä ilman suolaa ja lisättyä sokeria. Paristakin syystä. Ipanapa on niin päättäessään kova syömään enkä halunnut sen vetävän heti alkuunsa sokeriövereitä, kun se tähän asti on ollut enemmälti kirpeän ystävä. Toiseksi ajattelin 1-vuotissynttäreiden olevan, vaikkei se vielä niistä niin tajuakaan, pikkuihmisen juhlat, joten tarjottavana oli pikkuruisen herkkuja. Kaikki tarjottavat, kakkua myöten, kehiteltiin siis pienen suosikki välipaloista ilman lisättyä sokeria. 

Noh, jouduin tekemään pari kompromissiä: Kakku koristeltiin marsipaanilla, mutta marsipaania ei tullut koko kakun päälle. Lisäksi aikuiset sai vähän lisäkkeitä, joita sankarille ja muille pienille vieraille ei esitelty. Meidän yksivuotissynttäreillä tarjoiltiin siis mustikkarahkakakkua, avokado-punaherukkatuulihattuja, dippivihanneksia (sankari jäi vaille suolaista dippiä) sekä hedelmiä suklaakastikkeella (kastike jälleen jäi pois ipanapan lautaselta).


Mustikkarahkakakku

Pohja: 
4 dl neljän viljan hiutaleita
100 g suolatonta sulaa voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 muna

Sekoita pohjan ainekset, painele leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa 10-15 min/ kunnes sopivan rapsakka. Anna jäähtyä. (Pohjan olisi voinut varmaan tehdä jonkun juustokakun ohjeen mukaan Ella's Kitchenin vauvakekseistä, mutta itse bongasin keksit vasta juhlien jälkeen.)

Täyte:
1 prk maitorahkaa
2-3 kypsää (=makeaa) banaania
2-3 dl mustikoita
(½-1 dl punaherukoita, mansikoita)
1 vaniljatangon siemet
ripaus inkivääriä
liivatelehtiä pakkauksen ohjeen mukaan
 
Sekoita mustikat, banaani, maitorahka, vanilja ja inkivääri. Maistele ja lisää tarvittaessa banaania tai marjoja. Liota liivatelehdet mahdollisimman pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä ja lisää rahkaan. Sekoita hyvin. Kaada jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. Koristele hyytynyt kakku halutessasi haluamallasi tavalla.



Tuulihatut avokado-punaherukkatäytteellä

Tuulihattu ohjeita on internet pullollaan, itse käytin ohjetta kirjasta Kiireisen kokkaajan keittokirja (ISBN: 951-23-3308-2). Pursottelin tuulihatut melko korkeiksi ja leikkasin ne auki mahdollisimman ylhäältä, jotta niitä saattoi käyttää melko löysälle täytteelle kuppeina.

Täyte: 
1 avokado
1 banaani
reilu desi/oman maun mukaan jäisiä punaherukoita
(Skaalaa ohjetta tarvittaessa haluamaasi määrään.)

Hurauta ainekset sauvasekoittimella mössöksi juuri ennen tarjoilua ja täytä tuulihatut. (Tämä avaruusmössö  sellaisenaan on ipanapan suosikki välipala.)


Hedelmiä suklaakastikkeella

Suklaakastikkeen ohje täältä.
Meillä sen kanssa tarjoiltiin pikkuruisen suosikkeja: päärynää, persimonia ja viinirypäleitä. Sekä tietysti mansikoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti